Activiteiten — Publicaties

Presentaties
LAPS, wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte verspreidt kennis over kunst en publieke ruimte en stimuleert discussie op dit terrein door het organiseren van symposia, lezingen, debatten en tentoonstellingen. Het kenniscentrum organiseert deze presentaties over kunst en publieke ruimte regelmatig in samenwerking met andere kunstinstellingen. Recente symposia waren in het kader van de tentoonstelling ‘Pay Attention Please!’ van de organisatie Public Art Amsterdam, namelijk het minisymposium The Pitfalls and Potentialities of Gentrification en het Sunday Seminar: Pay Attention Please! (in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam).

Publicaties
LAPS, wetenschappelijk instituut voor kunst en openbare ruimte presenteert de uitkomsten van afgeronde onderzoeken en activiteiten in boekvorm, artikelen en in digitale vorm. Deze publicaties kunnen een onderzoeksrapport, een begeleidende publicatie voor een project of een omvangrijk beschouwend werk zijn.

LAPS, wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte redigeerde in samenwerking met Rogier Brom Being Public: How Art Creates the Public. Ook werkte het mee aan de publicatie Compassion: A Paradox in Art and Society over het onderzoek van beeldend kunstenaar Rini Hurkmans naar aanleiding van haar werk De Vlag van Compassie. Daarnaast verschenen de afgelopen jaren Wild Park – Het onverwachte als opdracht van Jeroen Boomgaard, geschreven in opdracht van Fonds BKVB, en Highrise – Common Ground, Art and the Amsterdam Zuidas Area samengesteld door Jeroen Boomgaard.

Public Art Amsterdam
Public Art Amsterdam (PAA) is een samenwerkingsverband van twaalf Amsterdamse kunstinstellingen: Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, De Appel, Framer Framed, GET LOST – art projects, LAPS / Gerrit Rietveld Academie, Mediamatic, Stichting NDSM-werf, Oude Kerk Amsterdam, Stedelijk Museum, TAAK en Zone2Source.

PAA vraagt aandacht voor de publieke ruimte van Amsterdam. Ruimte die we delen, die omstreden is, vol tegenstellingen, maar ook vol idealen. Ruimte die steeds in beweging is. Public Art Amsterdam manifesteerde zich de eerste keer tijdens Pay Attention Please! van 21 juni tot en met 30 september 2018. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam heeft Public Art Amsterdam voor verscheidene stadsdelen Kunstroutes gerealiseerd. Lees hier in welke wijken de PAA kunstroutes te ontdekken zijn.