Onderzoek aan de Rietveld

Het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) verricht onderzoek naar het functioneren van kunst in de openbare ruimte en naar de manier waarop kunst publiek wordt gemaakt. Daarnaast bevordert het Lectoraat het verrichten van zowel theoretisch als praktijkgericht onderzoek onder docenten en studenten van de Gerrit Rietveld Academie (GRA). Het doel van het Lectoraat is om een brug te vormen tussen praktijkonderwijs en theorie.

Het Lectoraat stimuleert onderzoek door het faciliteren van de onderzoeksgroep ‘de kenniskring’ en het onderzoeksprogramma ‘Making Things Public’. Daarnaast coördineert het Lectoraat het theorieonderwijs aan de GRA om theoretisch onderzoek onder de studenten te stimuleren en te bevorderen.

De kenniskring
De kenniskring is een onderzoeksgroep voor docenten van de Gerrit Rietveld Academie (GRA), het Sandberg Instituut (SI) en externe kunstenaars en wetenschappers. De kenniskring is toegankelijk voor alle medewerkers van de GRA en het SI die onderzoek willen doen naar kunst en vormgeving in het publieke domein.

Het Lectoraat ondersteunt het publiek maken van alle resultaten van dit onderzoek. De expertise die door het onderzoek ontstaat, wordt gedeeld met studenten van de GRA en toegankelijk gemaakt door middel van onderwijsprojecten en presentaties. De huidige leden van de kenniskring zijn:

Alena Alexandrova
Francois Dey
Uta Eisenreich
Saša Karalić
Renée Kool
Joris Landman
Frank Mandersloot
Victoria Meniakina
Frank Mueller
Curdin Tones
Mariken Overdijk
Anastasija Pandilovska
Esther Polak en Ivar van Bekkum
Alice Smits
Eloise Sweetman
Marek van de Watering

Making Things Public
‘Making Things Public’ is het onderzoeksprogramma dat het Lectoraat samen met dr. Paula Albuquerque, als senior onderzoeker, heeft opgericht. Het onderzoeksprogramma bestaat uit een selecte groep PhD-onderzoekers, zowel intern als extern van de Gerrit Rietveld Academie (GRA) en het Sandberg Instituut (SI).

De huidige leden van Making Things Public zijn:

Barbara Alves
Mariana Lanari
Yvonne Dröge-Wendel
Femke Herregraven
Alice Smits
Isabel Cordeiro
Miklos Gaal
Baha Görkem Yalim
Spela Pikaja
Jason Hansma

Coördinatie: Paula Albuquerque