28.09.2020

Openbare verdediging Yael Davids – Creator Doctus

Gerrit Rietveld Academie & Sandberg Instituut

PDF

Op maandag 28 september 2020 vindt de openbare verdediging plaats van het onderzoek van Yael Davids als afsluiting van het Creator Doctus (CrD) traject. De verdediging is via livestream te volgen.

Het Creator Doctus project stelt hoger kunstonderwijs in staat om onafhankelijk in de derde cyclus van het hoger onderwijs te treden. Dit traject heeft tot gevolg dat instituten in het hoger kunstonderwijs nieuwe en innovatieve methoden van onderzoek kunnen erkennen met een graad van hetzelfde internationale niveau als een PhD. Het onderzoeksproces van de kunstenaar leidt tot een serie van werken of projecten en behelst geen verplichting tot het schrijven van een dissertatie. In 2017 is de Gerrit Rietveld Academie gestart met het pilot CrD traject met kunstenaar Yael Davids.

De focus van het onderzoek van Yael Davids, getiteld A Daily Practice, ligt op somatische wijzen van leren, en bestaat uit drie fasen. Het onderzoek, onder toezicht van het Van Abbemuseum en de Gerrit Rietveld Academie, is geïnspireerd door het werk van Dr. Moshé Feldenkrais. Feldenkrais is een praktische en efficiënte methode om te leren hoe je over meer van je eigen bewegingsmogelijkheden kunt beschikken. Deze methode speelt een belangrijke rol in de kunstenaarspraktijk van Davids.

De verdediging is live te volgen op maandag 28 september 2020 van 14.00 – 15.45 uur, en vindt plaats ten overstaan van promotoren Nick Aikens en Sher Doruff en de promotiecommissie:

Dora Garcia Lopez
Flavia Dzodan
Franciska Zólyom
Grant Watson
Jennifer Lacey
Paula Albuquerque
Sruti Bala

Bekijk de livestream vanaf 14.00 uur op: rietveldacademie.nl/live

Het onderzoek dat Davids verdedigt, heeft onder meer geleid tot de tentoonstelling ‘A Daily Practice’, die te bezoeken is t/m 27 september in het Van Abbemuseum.

Voor meer informatie over het Creator Doctus traject, bezoek: creatordoctus.eu


Openbare verdediging Yael Davids – Creator Doctus
maandag 28 september 2020
14.00-15.45 uur
Livestream op www.rietveldacademie.nl/live

Afbeelding: Yael Davids, A Reading that Loves, A Physical Act, 2017, Performance documenta 14, Kassel. Foto: Emile Ouroumov