22.01.2020 - 02.02.2020

‘Little Man, Time and the Troubadour’

Filmpremière IFFR 2020

Ineke Smits

PDF

De nieuwste film van Ineke Smits is geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam 2020. ‘Little Man, Time and the Troubadour’ is te zien op vrijdag 24 januari, maandag 27 januari en zaterdag 1 februari in verschillende filmtheaters. Bekijk de trailer en de exacte speeltijden via deze link.

De troubadour uit de titel, dat is kunstenaar Sipa Labakhua, die met zijn autobiografische poppentheatervoorstelling rondreist door zijn geboorteland Abchazië. Het soms surrealistisch ogende stuk is gebaseerd op de lotgevallen van zijn vader, zijn held. Hij was een politicus vol idealen die door de oorlog met Georgië met zijn gezin naar Moskou vluchtte, maar daar niet kon aarden. Nu is de zoon teruggekeerd. Hij deelt zijn zorgen met het publiek en ontmoet inwoners uit de streek. Gedreven door de vragen “Wat is een land? Wat is thuis?”, verzamelt hij herinneringen en bespiegelingen van een bont gezelschap – van nationalistische Abchaziërs tot immigranten en kunstenaars.

Labakhua ontwikkelde het libretto voor zijn voorstelling samen met regisseur Ineke Smits, die niet voor het eerst haar liefde voor de regio toont. De voorstelling werd het vertrekpunt voor een poëtische roadmovie met zang en verbeelding, nostalgie en verwondering. “Kijk, we praten. We gaan vooruit”, meent iemand na het marionettenspel.

Onderdeel van RTM, de Rotterdam-selectie

Originele titel: De kleine man, tijd en de troubadour
Filmmaker: Ineke Smits
Productiejaar: 2019
Medium/Formaat: DCP
Lengte: 104’
Taal: Engels, Russisch, Arabisch, Abchazisch, Georgisch
Producer: Ineke Kanters, Jan van der Zanden
Productiebedrijf: The Film Kitchen
Sales: Deckert Distribution
Scenario: Ineke Smits
Camera: Piotr Rosolowski
Editor: Katarina Türler
Sound Design: Senjan Jansen
Muziek: Walter Hus