11:00-15:00, 30.09.2018

Slotweekend Pay Attention Please!

Social Capital Meet-up

PDF

Om de eerste editie van Public Art Amsterdam uit te luiden én tegelijkertijd plannen te maken voor de toekomst, organiseren we tijdens het slotweekend op 29 en 30 september verschillende activiteiten waaronder de Social Capital Meet-Up. Praat mee!

29 september
— Rondleidingen Pay Attention Please! Amsterdam Zuidoost, 14.00 uur, gratis vanwege laatste weekend!
— CBK Zuidoost: Onthulling tijdelijk kunstwerk Studio Wesseling en de Grote Glijbaan van Karin Daan, 15.00 uur
— TAAK: De Homo Globalis in Amsterdam-Noord, lezing van Frantz Dhers (Let’s be Originals) tijdens Wiekent in de Tolhuistuin, 20.30 uur

30 september 
— Rondleidingen Pay Attention Please! Amsterdam West, 11.00 uur, gratis vanwege laatste weekend!
— Social Capital Meet-Up, 11.00-15.00 uur, zie informatie boven
— Framer Framed: Finissage Monuments to the Unsung, meer info volgt

Social Capital Meet-up
Zondag 30 september 2018, 11.00-15.00 uur
Locatie: Ondernemershuis Crataegus Meidoornplein 40, Amsterdam-Noord

TAAK nam het voortouw voor een Meet-Up van Social Capital. Aanleiding voor dit meerjarige programma is de bouwwoede die door Amsterdamraast en de gevolgen hiervan voor de sociale samenhang in de stad. Als casus nemen we Oud-Noord. TAAK, gevestigd in de Tolhuistuin, ervaart dagelijks de merk- en hoorbare gevolgen van de nieuwe bedrijvigheid en vraagt zich af wat de minder direct waarneembare consequenties zijn voor de stad. Wat betekenen de veranderingen voor het sociale weefsel in buurten? Hoe behouden we de culturele verscheidenheid en eigenzinnigheid waar Amsterdam om werd geroemd, en specifiek voor Noord, het groene en sociale karakter van de vroegere tuindorpen? Door nieuwe verbindingen tot stand te brengen tussen kunst, lokale netwerken en culturen wil Social Capital, zonder de pretenties pasklare antwoorden te bieden, alternatieven voorstellen voor de homogenisering van de stad.

Tijdens de Meet-Up presenteren denkers, makers en doeners observaties, oplossingen en strategieën en bespreken we hoe culturele interventies bij kunnen dragen aan een gevoel van medezeggenschap bij bewoners. Kernvraag hierbij is: hoe kan kunst gentrificatie ter discussie stellen zonder zélf een instrument te worden binnen deze processen?

Sprekers en gasten Social Capital Meet-Up:
— Stewart Home is schrijver en kunstenaar, gevestigd in Londen. Hij is een van de initiatiefnemers van Spectres of Modernism: Art against Overdevelopment, een kunstproject in het centrum van Londen als protest tegen de bouw van een luxe appartementen-complex.
 Lara Almarcequi is van origine Spaanse en woont in Rotterdam. In haar kunstpraktijk onderzoekt zij de sociale, economische en (geo)politieke impact van stedelijke en landschappelijke transformaties.
— Marinella Senatore woont en werkt in Italië. Met performances en rituelen legt zij nieuwe sociale verbindingen in het publieke domein. Tijdens de Meet-Up vertelt zij over haar project Palermo Procession voor Manifesta 12 Palermo.
— Adeola Enigbokan is kunstenaar en onderzoeker, gevestigd in Amsterdam. Werkend vanuit de gebieden omgevingspsychologie, antropologie en geschiedenis doet ze interdisciplinair onderzoek in buurten in o.a. New York, Tel Aviv, Moskou en Mexico City. Tijdens de Meet-Up vertelt ze over haar onderzoek in Molenwijk in Amsterdam-Noord.
— Massih Hutak is schrijver en rapper, woont en werkt in Amsterdam-Noord. Tijdens de Meet-Up draagt hij een column voor over de veranderingen die hij dagelijks om zich heen ziet voltrekken.
— Monnik, speculatief bureau voor toekomst en fictie, presenteert de bevindingen van het eerste World Building Lab waarin samen met belanghebbenden wordt gebouwd aan toekomstscenario’s die ook van toepassing kunnen zijn op het Sixhaven gebied in Amsterdam-Noord.

Met doorlopend kunstenaarsinterventies:
 Verhaalt Parkeren – Manon van Hoeckel stelt een direct gevolg van de toenemende druk(te) op Noord aan de kaak: het nieuwe parkeerbeleid. Van 26 t/m 30 september biedt zij op het Meidoornplein gratis parkeerplekken aan, in ruil voor verhalen over alledaagse problemen én hun oplossingen voor de buurt.
— Just Practice! – De activistische kunstenaars bart & klaar ontwikkelen voor Social Capital een app en performances waarmee zij ervaringen van nieuwe collectiviteit in de publieke ruimte willen oproepen.

Voertaal: voornamelijk Engels
Aanmelden: info@taak.me
Toegang: gratis (er wordt een eenvoudige lunch aangeboden)

Social Capital kwam tot stand dankzij: Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. Met dank aan: Ondernemershuis Craetegus, VORM en Hyperion Lyceum.

Public Art Amsterdam is een samenwerkingsverband van elf Amsterdamse kunstinstellingen: CBK Zuidoost, De Appel, Framer Framed, GET LOST-artroute, Frankendael Foundation, LAPS / Gerrit Rietveld Academie, Stichting NDSM-werf, Oude Kerk Amsterdam, P/////AKT, Stedelijk Museum en TAAK. Pay Attention Please! is de eerste editie van een tweejaarlijkse manifestatie, van 21 juni tot en met 30 september 2018.

Met dank aan: Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Lira Fonds, Gemeente Amsterdam, BPD Cultuurfonds, Gerrit Rietveld Academie en de Stadsdelen West, Zuid en Oost.