22.04.2016-22:00

Technology / Affect / Space #1: Mapping Affect Space

Een publieke discussie over en onderzoek naar cartografie en belichaming van de techno-zintuigelijke ruimtelijke orde van ‘Affect Space’

PDF

Sinds 2011 zijn we getuige van een terugkerend wereldwijd media spektakel, waarbij massale protestbijeenkomsten in de publieke ruimte lijken te verschijnen vanuit het niets, begeleid door een tsunami van zelf geproduceerde media uitingen, voornamelijk verspreid via internet. Van de Puerta del Sol in Madrid tot in de straten van Ferguson, Haren en Parijs (“Je (ne) Suis (pas) Charlie”) verschijnt dit terugkerende spektakel in zeer verschillende contexten en rondom een grote variëteit van onderliggende kwesties. Het patroon dat we in deze bijeenkomsten kunnen ontwaren blijft echter opmerkelijk constant: Hoogst affectief geladen mobilisaties via internet overspoelen de publieke ruimte, maar omdat deze publieke ruimte verzadigd is met mobiele media en netwerken wordt de ‘actie op straat’ onmiddellijk weer terug gezonden naar het media netwerk. Hoe kunnen we leren omgaan met deze tegelijk massale maar ook uiterst vluchtige fenomenen en de techno-sociale dynamiek die hen tot stand brengt?

In vervolg op het essay Affect Space, begin 2015 geschreven voor Open! door media theoreticus en onderzoeker Eric Kluitenberg, is Open! een publiek onderzoekstraject gestart samen met LAPS, het MIT ACT Art Culture Technology Program in Boston en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, met als doel deze dynamiek te onderzoeken voorbij die protesten zelf.

In deze bijeenkomst bespreken we hoe de zich ontwikkelende techno-zintuigelijke ruimtelijke orde van Affect Space in kaart kan worden gebracht, door gebruik te maken van dezelfde technologie die haar heeft voortgebracht. We vragen ook welke rol lichamelijkheid speelt in deze verdichte ruimtes als zowel een affectieve ontvanger en versterker?

Datum: 22 april
Tijd: 14:00
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Tickets: €7,50; studenten €2,50 verkrijgbaar bij de Balie.
Voertaal: Engels

Deze bijeenkomst wordt vervolgd met een publieksprogramma in samenwerking met Het Nieuwe Instituut in Rotterdam op vrijdag 20 mei, rond de vraag “How to design Affect Space?” Parallel aan deze publieke discussies wordt een serie van zes opdracht-essays gepubliceerd op het Open! platform.

Met presentaties van: Christian Nold, kunstenaar en ontwerper (Emotional Cartography), kunstenaars Esther Polak/Ivar van Bekkum, choreograaf en media onderzoeker Susan Kozel, cultuur- en mediatheoreticus Nishant Shah, performance kunstenaar Arthur ElsenaarJeroen Boomgaard (LAPS), en Eric Kluitenberg.