Meer dan object

Pilootprojecten kunst in opdracht

PDF

Kunst in opdracht levert interessante inzichten, maar evenzeer voer voor discussie. Niet alle betrokkenen delen bij een publieke of publiek-private kunstopdracht hetzelfde perspectief. Opdrachtgever, ontwerper, artistiek deskundige, kunstenaar en publiek hebben elk verschillende prioriteiten en verwachtingen. De uitdaging ligt er dan ook in om vanuit een vlotte samenwerking ruimte te doen ontstaan voor een gedeeld en gedragen kunstproject. in 2013 overtuigde de Vlaams Bouwmeester de minister van Cultuur, Kunstenpunt en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media om mede-instigator te zijn van vernieuwing voor deze sector. Onder de titel Meer dan object werden in 2014 de Pilootprojecten Kunst in Opdracht gelanceerd. Doel is om vijf grensverleggende kunstprojecten te realiseren in de publieke ruimte en zo bestaande praktijken, samenwerkingsverbanden en (wetgevende) kaders op te rekken en te vernieuwen. Dit boek biedt een tussentijds verslag. de projecten in Herzele, Gent, Genk, Aalst en Antwerpen werken als anatomische theaters waarin de modi operandi van kunst en beleid op de voet kunnen worden gevolgd.

Met onder andere bijdragen van Pascal Gielen, Rudy J. Luijters, Bart Verschaffel en Jeroen Boomgaard.

Het boek kan hier gedownload worden.