8.6.2015

Cultuur en Stad

Boekmanlezing op Holland Festival

Jeroen Boomgaard

PDF

Wat is de functie van kunst en cultuur in de stad Amsterdam? Wat betekent hun aanwezigheid  voor de beleving en leefbaarheid van de stad? En omgekeerd, wat betekent de stad voor kunstenaars? Een werkplek, inspiratiebron of een mogelijkheid om een dialoog met de stad zelf aan te gaan?  

Actuele kunststromingen zijn en worden gevoed door de stad waar skaten, hiphop en breakdance impulsen hebben gegeven voor street art, of zich hebben ontwikkeld tot vormen van podiumkunst. Amsterdam ontpopt zich steeds meer tot permanent podium voor performances, opera- en filmvoorstellingen via grote schermen, straattheater, lichtinstallaties en festivals. Is dit een goede manier om de stad levend te houden, of  brengt dat de openbare ruimte juist in gevaar?

Aan de overkant van Het IJ, op de NDSMwerf, bouwden kunstenaars zelf een Kunststad voor ruim 200 beeldend kunstenaars, theater- en filmmakers, architecten, ontwerpers en andere creatieven. Kunststad herbergt bovendien 12 grote theaterwerkplaatsen, een top-rated indoor-skatebaan en een restaurant: Noorderlicht. Een stad in stad, op een vergeten plek die dankzij de kunstenaars nieuwe impulsen kreeg. Hoe verhouden zij zich tot de stad Amsterdam? Is dit een alternatief voor de stad als podium, of juist een aanvulling? En hoe duurzaam is Kunststad eigenlijk?

Tijdens het Holland Festival hebben Jeroen Boomgaard en Eva de Klerk laten zien wat er gaande is in Amsterdam en gaan zij in op actuele ontwikkelingen.

Luister hieronder naar de lezing van Jeroen Boomgaard.