Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens

Onderzoek: Hoe gereedschap een landschap definieert

PDF

De Hogeveense Polder tussen Noordwijkerhout en Lisse is van origine een zanderige vlakte tussen verschillende dijken, waarop een laag turf zich heeft ontwikkeld. Dit vruchtbare land werd gecultiveerd en veranderd in weides voor het fokken van vee. Tijdens de afgelopen eeuw werd bijna elke wei omgevormd in een open bollenstreek. Tot op de dag van vandaag is deze polder in constante transformatie door ontwikkelingen in de kwekerij of onderdruk van krachten buiten de polder, zoals de lokale en nationale overheid.

In de jaren tachtig werd investeren in mobiele kassen (kassen die over rails glijden) populair onder bollenkwekers, omdat het betekende dat ze hun bollen eerder in het jaar konden verkopen dan hun concurrentie. Tegenwoordig bevorderen beleidsmakers een open landschap en geven ze de voorkeur aan om deze kassen te verwijderen, omdat ze het zicht op het landschap ‘blokkeren’.

Kleinere bloembollenproductiegereedschap voor het oogsten van het gewas bepalen –deels- het fysieke voorkomen en ontwerp van de Hogeveense Polder. De wijdte van de bloembedden is aangepast aan de lengte van de as van de tractor; de populariteit van een bloem bepaalt de kleur van het landschap van de bollenstreek in de lente.

Achter de schermen produceert een technocratisch en economisch landschap de bloemen die we in de winkel kopen. Een landschap gecreëerd door de kwekers en hun machines. In een landschap die geoptimaliseerd is voor efficiëntie, zijn Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens op zoek naar het niet efficiënte en niet rationele element van de industrie. In hun zoektocht proberen ze het merendeels gewaardeerde landschap getoond op zoveel ansichtkaarten en in zoveel fotoalbums te onthullen. Ze analyseren het proces en de personen die nodig zijn voor de bos bloemen in een vaas.

Afgelopen jaar hebben Christiaansen en Montens een onderzoekslaboratorium geïnitieerd bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Een halfjaar hebben ze gewerkt met 12 studenten van de afdeling Beeldende Kunst, Interieurarchitectuur en Meubelontwerp, en Grafisch Ontwerp in de Hogeveense Polder. Het resultaat van dit veldwerk werd getoond in de KABK Galerie in juni 2014. Vooral de deelname van studenten van verschillende afdelingen en het werk ter plekke gaf vele nieuwe inzichten.

Tijdens het tweede semester in 2015 zullen Christiaansen en Montens weer een onderzoekslaboratorium organiseren bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in combinatie van twee stages die aan dit onderwerp gerelateerd zijn. Ze hopen dat deze keer ook de studenten van de afdeling Fotografie, ArtScience, en Mode zullen deelnemen aan het Lab. Het Lab zal open staan voor een aantal van studenten van de afdeling designLab van de Gerrit Rietveld Academie.

Christiaansen en Montens’ doel is om hun onderzoek te tentoon te stellen in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam om de industrie te laten zien die voor het publiek verscholen zit achter een bos bloemen. Daarbij hopen ze een parklandschap te ontwikkelen met het productiegereedschap van de bollenkwekers op de Floriade 2022 in Almere.

Gerelateerde tentoonstellingen in de nabije toekomst:

‘Selected Flowers 1972 – 2022’ (mei-augustus 2015), Zone2Source
Een tentoonstelling in het Amstelpark over de Floriade in 1972 en de toekomstige Floriade in 2022. Christiaansen en Montens zullen een model presenteren van een park die bestaat door het productiegereedschap van de kwekers. En ze zullen een analyse maken van de bloemoverblijfselen van de Floriade van 1972 die nog steeds aanwezig zijn in het Amstelpark. Zijn de bloemen (of de nieuwe rassen) tentoongesteld bij de Floriade 2022?

Flower Commons 2015: a Greenhouse Laboratory on Aesthetics and Biology (mei-june 2015), Waag/ Open Wetlab
Een onderzoeksproject van drie weken met wetenschappers en kunstenaars in een kas in Aalsmeer. In een doe-het-zelf veldonderzoek laboratorium zullen Christiaansen en Montens werken aan de praktische productie (of de esthetische) van een bloem. Geïmproviseerd weefsel kweken zal worden bediscussieerd. Het resultaat zal worden getoond in Aalsmeer en Amsterdam.