20:00-22:00, 17.09.2014

Wanordelijk groepsgedrag in de publieke ruimte

Een publiek debat

Elmo Vermijs

PDF

De deelnemers van de onderzoeksgroep Wanordelijk groepsgedrag in de publieke ruimte gevestigd in Amsterdam zullen hun eerste resultaten presenteren tijdens een open forum om de verschillende onderwerpen rond openbare ruimte, architectuur en sociale psychologie te bespreken.

In ons dagelijks leven worden we regelmatig geconfronteerd met situaties die zich laten omschrijven als ‘wanordelijk groepsgedrag in de publieke ruimte.’ Vele situaties zijn makkelijk in te beelden, maar roepen ook vragen op: Wat wordt er bedoeld met de termen ‘wanordelijk’, ‘groep’ en ‘publieke ruimte’? En welke omstandigheden beïnvloeden deze situaties?

In de loop van 2014 heeft een onderzoeksgroep onder leiding van architectonisch vormgever Elmo Vermijs zich over deze vragen gebogen, met het streven om de architectonische en sociale psychologische aspecten met elkaar te verbinden en te onderzoeken. Verschillende experts uit beide disciplines werden geraadpleegd, en een brede schare aanverwante werden besproken, zoals: performativiteit, handelen, onvoorspelbaarheid, (sociale) media, democratie, crowd control, individualiteit, publieke ruimte en semi-publieke ruimte.

In een poging om deze situaties zowel te begrijpen als te bevragen, nodigen we u graag uit voor onze publieke avond, waar we dieper in het onderwerp wanordelijk groepsgedrag zullen duiken. De avond zal bestaan uit de vertoning van korte case studies, een (theoretische) diagram, en zowel vragen als voorlopige resultaten van de onderzoekers’ individuele projecten. Hiermee wordt de omvang van het onderzoek zichtbaar, en zal het de aanleiding zijn om de relatie tussen en de grenzen van architectuur en sociale psychologie te bevragen.

Met de inzichten van de speciale gasten Professor Lara Schrijver en assistent Professor Daniel Lakens, nodigen we u uit om van gedachte te wisselen.

Datum: Woensdag 17 september 2014
Programma start om: 20.00
Moderator: Jeroen Boomgaard, lector LAPS (Lectoraat Art & Public Space), Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam
Locatie:
Auditorium
Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

Bevestig alstublieft per email of u aanwezig zult zijn.
Contact: Elmo Vermijs – info@elmovermijs.com

elmovermijs.comhetnieuweinstituut.nlsandberg.nllaps-rietveld.nl

Over de uitgenodigde gasten:
Architect Lara Schrijver (Professor aan de Universiteit van Antwerpen) richt zich op de rol die architectuur speelt in de stad, en zijn verantwoordelijkheid in het definiëren van het publieke domein.

Sociaal-Psycholoog Daniel Lakens (Assistent Professor in Toegepaste Cognitieve Psychologie aan de Technische Universiteit van Eindhoven) onderzoekt hoe individuen groepen vormen vanuit bottom-up processen zoals bewegingssynchronisatie.

Over de onderzoeksgroep Wanorderlijk groepsgedrag in de publieke ruimte:
De leden van het onderzoek zijn initiator Elmo Vermijs, lid van de onderzoeksgroep van het Lectoraat Art & Public Space, Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en deelnemers Abla el Bahrawi, Nikola Knezevic en Katinka de Jonge (in samenwerking met Céline Talens) van de School of Missing Studies van het Sandberg Instituut, Amsterdam.