20.02.2014

The Knight’s Move: Edward Skidelsky

PDF

“Never waste a good crisis”, stelt economisch filosoof Edward Skidelsky. In zijn recente bestseller How Much is Enough? beargumenteert de Brit dat de staat condities moet creëren voor een samenleving waar mensen minder werken en meer harmonieus met elkaar omgaan. In de westerse wereld zijn burgers de laatste veertig jaar vier tot vijf keer rijker geworden, maar niet gelukkiger. “Politici moeten het ‘goede leven’ als basis voor het beleid nemen, niet economische groei.”

(‘Interview Edward Skidelsky’, NRC Handelsblad, 22-23 december 2012)

Edward Skidelsky (1973) doceert filosofie aan de Universiteit van Exeter en richt zijn onderzoek met name op morele en politieke filosofie. Hij heeft diverse essays geschreven over institutionele kunsttheorie, de intellectuele wortels van het neoconservatisme en over de ethiek van het kapitalisme. Het boek How Much is Enough? (Allen Lane, 2012) -inmiddels vertaald in meer dan 13 talen- schreef hij overigens samen met zijn vader, vooraanstaand econoom en Keynes-biograaf Robert Skidelsky. 


The Knight’s Move
 Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer The Knight’s Move met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight – het paard – zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

The Knight’s Move wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Haagse Bluf Fonds.