14.09.2013 - 16.11.2013

Scenographies

PDF

Scenographies is een dynamisch tentoonstellingprogramma met als uitgangspunt het archief van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte. Dit archief is door de Gerrit Rietveld Academie overgenomen zodat dit erfgoed publiek toegankelijk kan blijven. Gedurende een periode van acht weken gaan verschillende kunstenaars en kunstenaarsgroepen de nalatenschap van SKOR te lijf, in een flexibele tentoonstellingsarchitectuur van Antonis Pittas. Op deze manier ontstaat in SMBA een gefragmenteerde ‘scenografie’ die het gecompliceerde materiaal en de ideologische context van deze unieke geschiedenis van publieke kunst zichtbaar maakt en in dienst stelt van het huidige culturele landschap. De opeenvolgende ‘aktes’ van de tentoonstelling en evenementenprogramma weerspiegelen op geheel eigen wijze onderdelen van het instituut SKOR, dat in de afgelopen dertig jaar meer dan duizend projecten in de openbare ruimte in Nederland heeft gerealiseerd, als ook de verschuivende tectoniek van de rol van kunst in het maatschappelijk leven.

Scenographies is een initiatief van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie, dat het archief van SKOR heeft overgenomen. Het project is samengesteld door gastcurator Clare Butcher.

Binnen een wisselende tentoonstellingsomgeving – samen met een dynamisch filmprogramma, kunstenaarsgesprekken, een leesgroep, een seminar in samenwerking met Arte Útil Museum, een paneldiscussie en andere samenwerkingsverbanden – benadrukken de verschillende fases van ‘Scenographies’ de dynamische methodieken die SKOR heeft benut en de vaak theatrale kenmerken van de werking van kunst in openbare ruimte. Het doel van het project is om het archief op zulke manieren te activeren dat het in de toekomst als bron kan dienen voor onderzoek en interpretatie door een steeds uitgebreider netwerk van opdrachtgevers, ambtenaren, kunstenaars, curatoren en publiek.

Tijdens de gehele tentoonstellings- en evenementenperiode is het archief van SKOR bij Kenniscentrum LAPS geopend voor publiek op dinsdagen van 11.00-17.00 uur. Kenniscentrum LAPS is op 22 oktober gesloten in verband met de herfstvakantie.

Locatie: Kenniscentrum LAPS, Prinses Irenestraat 19 (5 hoog), Amsterdam
T: +31-20-223 68 67 | E: kenniscentrum@laps-rietveld.nl

Over het lopende evenementenprogramma en biografieën van de deelnemers kunt u hier meer vinden.

Bij Scenographies verschijnt SMBA Nieuwsbrief nr. 133 met een introductie door curator Clare Butcher en bijdragen van onder anderen Jeroen Boomgaard en Tom van Gestel. Deze nieuwsbrief is tweetalig Nederlands/Engels en gratis verkrijgbaar bij de tentoonstelling, en online op www.smba.nl.

Kunstenaars:
Antonis Pittas (14 september), James Beckett (15 t/m 28 september), informal strategies (5 t/m 19 oktober), Cindy Moorman (26 oktober t/m 2 november), Francis Burger (3 t/m 16 november)
Projectdeelnemers:
High&Low Bureau, Alexandra Landré, het Arte Útil Museum en anderen.
Curator:
Clare Butcher

Scenographies is een initiatief van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA), en wordt ondersteund door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte.

Informatie en beeldmateriaal: 020-4220471 / mail@smba.nl / www.smba.nl
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN, Amsterdam
Open: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag alleen op afspraak.
Gratis toegang.

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is de projectruimte van het Stedelijk Museum.