06.06.2013 - 09.06.2013

Milk and Star

Solotentoonstelling Curdin Tones

PDF

De installatie Milk and Star in het kunstenaarsinitiatief Lost Property bestaat uit objecten die zowel symbolen zijn van schijnbaar betekenisloos alledaags materiaal als van objecten waarin een handeling besloten ligt. Het werk is gebaseerd op een installatie die Curdin Tones eerder heeft gemaakt voor Het Torentje in Almelo.

Vanaf een bedrukt oversized T-shirt staart een gespierde man met zijn armen omhoog de kijker uitdagend aan. Zijn net iets te kleine hemdje benadrukt zijn zwaar getrainde biceps tegen een neon-gele achtergrond. Het is een stereotiep en geïdealiseerd beeld van mannelijkheid. Op een ander T-shirt staan drie jongens afgebeeld die met een vlieger spelen, ergens op straat. Een ordinaire vlieger lijkt het, maar dan wordt duidelijk dat op de ondersteboven gehouden vlieger de spierbundel staat die je vanaf het andere shirt zo uitdagend aankeek. De twee shirts tonen dezelfde foto: op de ene domineren de spelende jongens het beeld en in de omgedraaide foto beheerst de spierbundel het centrum van de foto, waardoor de wereld van de jongens verandert in een abstracte achtergrond. Er gebeurt iets geks in dit schakelen en omdraaien. Je wordt als het ware heen en weer geslingerd tussen een alledaagse werkelijkheid en plat beeld; tussen materiaal en een beeld als symbool.

Ook in de boven ruimte van Lost Property wordt de toeschouwer geactiveerd. Hier hangt een heftig blinkende ster met fel gekleurde lampjes. Hij knippert op een mechanisch ritme en vraagt om aandacht zoals reclames in Las Vegas. Het licht straalt over een biertafel met glazen en pakken melk. Sommigen zijn half gevuld, alsof een groepje mensen net opgestaan is en zo weer kan aanschuiven. De melk wordt aangeboden, de bezoekers kunnen elkaar een glaasje inschenken en deelnemen in een tijdelijk sociaal verband.

Het heen en weer bewegen tussen de objecten, hun materiële realiteit en hun functioneren als leesbaar teken, herhaalt zich voortdurend in deze installatie. De twee bedrukte, oversized T-shirts kunnen aangetrokken worden en zo onderdeel uitmaken van de realiteit van de toeschouwer. Een stapeltje stoffen vraagt om ‘gelezen’ te worden: Het houthakkers motief, het Hawaii shirt van een snorrig type als Magnum P.I, een glimmend rood-oranje bloesje dat een beeld oproept van barbecuende en salsa dansende mannen in een Caribische setting. Het is alsof allerlei typen mannelijkheid hier de revue passeren. Waar de T-shirts nog de ambiguïteit bevatten van het fysieke object en het leesbare icoon, tonen deze stoffen zich in hun oppervlakkigheid en verwijzen naar de middelen waarmee we ons een identiteit aanmeten en betekenis geven.

In de installatie Milk and Star zijn de dingen steeds onderhevig aan een proces van uitwisseling en verleiding. Hier wordt continu de instabiele grens opgezocht tussen de materiële aard van een object en ons begrip ervan, waarbij schijnbaar betekenisloze, alledaagse materialen performatieve objecten worden.

Locatie: Lost Property, De Leeuw van Vlaanderenstraat 33, 1061 CR Amsterdam
Opening: Donderdag 6 juni van 21.00 tot 24.00.
Open: Vrijdag 7 juni en zaterdag 8 juni geopend van 13.00 tot 22.00 en zondag 9 juni van 13.00 tot 20.00.

De tentoonstelling Milk and Star in Lost Property vindt plaats in dialoog met werk van Martha Wilson America the Beautiful en op zaterdagavond 8 juni Orphan Morphan †, dialogues in divine memory of Owen Land. Parallel aan deze tentoonstelling is er van Curdin Tones in DortYard momenteel de installatie From chaos to the brain, Robinson Crusoe te zien.

De kunstenaar Curdin Tones (1976 ) leeft en werkt in Amsterdam (NL) en Tschlin (CH). Sinds 2003 werkt hij met de Galerie de Expeditie in Amsterdam. Zijn werk is aan verschillende privé collecties en musea in binnen en buitenland opgenomen. Tevens is Tones vanaf 2005 docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.