LOKO12
Op woensdag 28 november vindt in de Academie van Bouwkunst in Amsterdam de zevende editie plaats van het Landelijk Overleg Kunst in Opdracht (LOKO).
LOKO gaat dit jaar over de positie van adviseurs kunst in het publieke domein.
Waar in de vorige edities de kunst centraal stond gaat LOKO nu over de adviseurs zelf. In het turbulente krachtenveld tussen kunst en maatschappij is die positie steeds weer anders. Waar moet het op de lange termijn met de expertise van de bemiddelaar naar toe? Welke kansen en belemmeringen liggen er voor advies in de openbare ruimte? Welke status heeft een advies? Waar liggen mogelijkheden om projecten te genereren? Welke verschillende (of nieuwe) rollen hebben adviseurs/bemiddelaars tussen kunstenaars en opdrachtgevers?
We gaan de positie van de bemiddelaar herijken en we willen graag dat het (vak)publiek meedenkt en mee discussieert.
De titel van LOKO12 maakt duidelijk dat het vakgebied van kunst in opdracht ingrijpend aan het veranderen is. En dat het daarom nodig is om de structuren en actoren die dat vakgebied vormen te herzien. In het bijzonder concentreren we ons met ons vakpubliek op de positie, de rol(len) en de competenties van de bemiddelaar. In het verlengde daarvan zullen de presentaties en discussies onderwerpen raken als doelgroep, opdrachtgeverschap, autonomie etc.
Ons vakgebied kent een rijke en unieke geschiedenis, en internationaal gezien lopen we voorop. Er was een rijke infrastructuur en dus een goede praktijk. Rijksoverheid en lagere overheden stimuleerden de groei van kunstuitingen voor het publieke domein. Maar de idealen waarop dat model was gebaseerd zijn verdwenen, en het systeem werd ervaren als ‘doorgeschoten’. Door de economische crisis is er een krimpende markt en zijn budgetten sterk gereduceerd of zelfs opgeheven, waardoor in de infrastructuur van onze praktijk gaten vallen. De centrale vraag is dan ook: waar gaat ons vak naartoe en hoe organiseren we dat?
Over LOKO
LOKO is een initiatief van SKOR, centra voor beeldende kunsten, provincies en gemeenten. Opdrachtgevers, opdrachtnemers en bemiddelaars ontmoeten elkaar op het jaarlijkse symposium. Zij bespreken actuele onderwerpen vanuit de visie dat expertise van de kunstdiscipline blijvend van belang is bij ruimtelijke (en stedelijke) ontwikkeling.
PROGRAMMA
De sprekers in het ochtendprogramma brengen het onderwerp uitvoerig in kaart.
Drie centrale vragen bepalen het middagprogramma:
- Hoe neem je verantwoordelijkheid als bemiddelaar? Hoe voer je je taak als projectmanager, acquisiteur, en ambassadeur uit binnen de nieuwe marktsituatie?
- Hoe kun je je als hoeders van het vakgebied organiseren en met wie? En hoe verhoudt zich dat tot LOKO?
- Hoe kunnen we het vak financieren? Waar liggen kansen binnen de huidige financiering van ruimtelijke kwaliteit en cultuur?
10.30 – Ontvangst
11.00 – Start ochtendprogramma met lezingen van Paul O’Neill, Martine van Kampen/Jeroen Boomgaard, Pascal Gielen
12.45 – Lunch
13.30 – Start middagprogramma o.l.v. Gabriël Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem
Verantwoordelijkheid:
13.40 – Ella Derksen, Anne Reenders
Financiering:
14.30 – Saskia Monshouwer, Ellen Klaus, Steven van Teeseling
Organisatie:
15.00 – Hans van den Ban
15.30 – Lex ter Braak, Nils van Beek, Jeroen Boomgaard
16.00 – Pauze
16.30 – Discussie
17.30-18.30 – Borrel
Let op! Er zijn wijzigingen aangebracht in de volgorde van het middagprogramma.
Datum: woensdag 28 november 2012
Toegang: EUR 12,50 (lunchkosten) contant te voldoen bij entree
Locatie: Academie van Bouwkunst
Waterlooplein 211-213
1011 PG Amsterdam
T: 020-531 8218
AANMELDEN
Let op! LOKO12 is uitverkocht. Aanmelding voor de wachtlijst is ook niet meer mogelijk.
LOKO12 wordt georganiseerd door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte in samenwerking met LAPS, Gerrit Rietveld Academie.