5.10.2012 - 14.00-17.30

Nut en Nadeel van het Promoveren in de Kunsten

Debat Investigations II

PDF

Centraal in het debat staat de vraag waarom een kunstenaar kiest voor een promotietraject. Wat zijn de voordelen ervan, hoe pak je het aan om het op te starten, wat behelst het precies en wat komt er allemaal bij kijken?

In de inleiding zal Jeroen Boomgaard ingaan op het promoveren in de wetenschap en de opkomst van het idee van promoveren in de kunsten in Nederland. Wat valt ervan te verwachten en welke valkuilen en vergezichten zitten in het traject verborgen?

De vijf sprekers wordt gevraagd kort uiteen te zetten waar hun onderzoek over gaat, waarom zij willen promoveren, wat ze ervan verwachten en hoe ze het tot nu toe hebben aangepakt.

In het afsluitende debat wordt door de gespreksleiders verder ingegaan op de specifieke eisen die aan een dergelijk trajecten gesteld worden en consequenties die het heeft: de rol van de tekst, de rol van het artistieke werk, de gevolgen voor de eigen praktijk, verandering van de aard van het kunstenaarschap, de mogelijke betekenissen voor het kunstdiscours in brede zin.

Het debat is een samenwerking van het Lectoraat Art & Public Space (LAPS) van de Gerrit Rietveld Academie en DeFKa, Departement voor Filosofie en Kunst – Assen. “Investigations I” vond plaats in DeFKa/SMAHK in mei 2011.

 

Welkom en inleiding:Programma:

14:00-14:05 Gert Wijlage: Welkom
14:05-14:20 Jeroen Boomgaard: Inleiding

Toelichtingen op onderzoek door:
14:20-14:40 Jonas Staal
14:40-15:00 Paula Albuquerque
15:00-15:20 Daniela de Paulis
15:20-15:40 Hermann Gabler
15:40-16:00 Geert Mul

Debat:
16:15-17:30 Debat met alle sprekers olv Tine Wilde, Gert Wijlage en Jeroen Boomgaard
17:30-           Borrel

– – – – – –

Het debat vindt plaats:

Gerrit Rietveld Academie
Frederik Roeskestraat 96
1076 ED Amsterdam

Graag vooraf aanmelden bij info@laps-rietveld.nl onder vermelding van “Investigations II”.