30-09-2012 - 28-10-2012

Grey Roots in Het Amsterdamse Bos

An Exhibition in a Monument; Excuse; Oasis or Amusement Park

PDF

Is de natuur een monument, een excuus, een oase of een pretpark?

In de tentoonstelling ‘Grey Roots’ presenteren veertien studenten van de Gerrit Rietveld Academie hun werk in het Amsterdamse Bos. In april 2012 bivakkeerden deze studenten samen met twee docenten en een kok twee weken lang in het Amsterdamse Bos. Dit bos is een ‘kunstmatig’ bos dat in de jaren dertig van de twintigste eeuw is aangelegd. Wat betekent het om natuur na te maken? En sluit deze kunstmatige natuur nog aan bij onze huidige samenleving?

Deze vragen vormden de basis van het onderzoek van de studenten naar de mogelijkheden van kunst en cultuur in het Amsterdamse Bos. De resultaten van dit onderzoek zijn van 30 september tot en met 28 oktober 2012 te zien in de tentoonstelling van werken, verspreid door het Amsterdamse Bos en in het Bezoekerscentrum. Daarnaast zijn beelden en teksten van de studenten opgenomen in een publicatie.

In het kader van een parallel programma van de tentoonstelling geeft Nils van Beek, partner en curator bij TAAK, op zondag 14 oktober een lezing over de relatie van Nederlanders tot de natuur en het landschap aan de hand van kunstprojecten.

‘Grey Roots’ is de derde tentoonstelling die voortkomt uit de vruchtbare samenwerking tussen het Amsterdamse Bos en de Gerrit Rietveld Academie. Deze samenwerking begon in 1994, toen het Amsterdamse Bos naar aanleiding van het zestigjarig bestaan ervan, de Gerrit Rietveld Academie uitnodigde om een tentoonstelling te maken. En vijftien jaar later, in de lente van 2009, mondde een grondig onderzoeksproject uit in een tweede tentoonstelling, getiteld ‘OUT NOW’.

Deelnemende studenten Gerrit Rietveld Academie
Martijn Aerts, Fernanda de Andrade, Martha Bird, Søren Dilling-Pedersen, Silvia Gasperat, Hrafnhildur Helgadóttir, Winston Nanlohy, Spike Raquette, Dorota Sliwonik, Kaisa Sööt, Tanya Spaan, Margarita Tristi, Mark Vennegoor

Tentoonstelling
30 september – 28 oktober 2012
Amsterdamse Bos, Bezoekerscentrum, Bosbaanweg 5, Amstelveen en verschillende locaties in het bos
Toegang: gratis

Opening
zondag 30 september 2012 om 15:00 uur
Amsterdamse Bos, Paviljoen Chez Favié, De Duizendmeterweg 2, Amstelveen

Publicatie
Verkrijgbaar in het Bezoekerscentrum, Bosbaanweg 5, Amstelveen

Lectoraat Art and Public Space
Gerrit Rietveld Academie
Amsterdamse Bos