2005

Kunstenaarsstrategieën in de Publieke Ruimte

PDF

Dit (Engelstalige) symposium gaat over de strategie die kunstenaars volgen om hun werk in de publieke ruimte betekenis te geven.

Kunstwerken verschijnen in de publieke ruimte op veel verschillende manieren. Kunstenaars koesteren zeer uiteenlopende bedoelingen wanneer ze daar aan de slag gaan. Dit symposium met en voor kunstenaars biedt inzicht in de modi en mogelijkheden voor het werken in de arena van de onbedoelde bezoeker. Kunstenaars zullen ingaan op de context waar het werk rekening mee moet houden, op de rol die ze het willen laten spelen en op het effect dat zij eventueel beogen. Centraal in het symposium staat de theorie die ten grondslag ligt aan kunst in het publiek domein, en door in te gaan op specifieke werken wordt ook zicht geboden op de wijze waarop deze theorie tot praktijk wordt.

Aan ieder van de kunstenaars is gevraagd om één van hun werken te presenteren, aan de hand waarvan uitvoerig op deze strategische benaderingen wordt ingegaan. Daarna gaan zij in debat met elkaar, een moderator en het publiek.

De volgende kunstenaars presenteren een werk:

Dennis Adams
Lara Almarcegui
Jeanne van Heeswijk
Hans van Houwelingen
Architecture of Interaction
Superflex
Barbara Visser

Organisatie: Lectoraat Art & Public Space (Jeroen Boomgaard, Esther Deen) i.s.m. Karen Lancel en Stedelijk Museum