Dan Graham
Op vrijdagmiddag 17 september komt Dan Graham zelf aan het woord, hij zal een lezing geven over werk in New York en recent werk. De kunstenaar gaat daarna in gesprek met de samenstellers van zijn tentoonstelling in het Kröller Müller Museum, Marianne Brouwer en Corinne Diserens. Zij krijgen de oorkonde van de Nederlandse tak van AICA (internationale vereniging voor kunstcritici) omdat hun expositie is uitgekozen tot beste retrospectief van een kunstenaar in de afgelopen drie jaar in Nederland.
Dan Graham (1942) is vooral bekend om paviljoens in de openbare ruimte waarin hij waarneming en moderne architectuur samenbrengt en een dialoog oproept tussen beschouwer en omgeving.
Vanaf maandag 13 september zijn in de foyer van het Stedelijk Museum twee videowerken van Graham te zien met betrekking tot deze paviljoens en de (kritische) achtergrond hiervan.
In Two-Way Mirror Cylinder Inside Cube and Video Salon uit 1992 schetst Dan Graham een geschiedenis van stedelijke publieke ruimten en het geleidelijk verschuiven hiervan naar particuliere domeinen van vooral financiële instellingen.
In Six Sculpture/Pavilions for Pleasure(1998) bespreekt Graham zes verschillende paviljoens die hij in de openbare ruimte heeft gerealiseerd. Hij maakte deze video samen met Apolonija Sustersic, een hedendaagse kunstenaar die eveneens veel in de publieke ruimte werkt.
Rock My Religion
Op donderdag 16 september wordt in SMCS op 11 de video Rock My Religion uit 1984 vertoond. Rock My Religion is een videodocumentaire waarin Graham aan de hand van onder andere Patti Smith en Jim Morisson verbanden legt tussen rock, religie, seks en kapitalisme. Graham begint zijn geschiedenis bij de Shakers, een 18-eeuwse religieuze gemeenschap die sober en als geheelonthouders leefden, maar wel bekend stonden om hun extatische dansen.
Vanuit dit vertrekpunt analyseert Graham de opkomst van rockmuziek als religie voor jongeren in de geïsoleerde suburbsvan de jaren vijftig. Patti Smith, die popmuziek tot religie bestempelde en momenteel een tentoonstelling heeft in Museum Boijmans in Rotterdam, heeft een belangrijke rol in deze documentaire. Rock My Religion vormt een theoretisch kader rond de ideologische codes en historische context van de popmuziek.
Jeroen Boomgaard, als Lector Art & Public Space verbonden aan de UvA/Rietveldacademie, leidt de middag in en kunstcritica Janneke Wesseling, voorzitter van AICA-Nederland, geeft een lezing over de presentatie van het werk van Graham.
Organisatie: Lectoraat Art & Public Space i.s.m AICA en SMCS11
Locatie: Stedelijk Museum CS