15-01-2012 - 19-02-2012

Surface Research

Henri Jacobs

PDF

Opening: 15 januari, 16 uur

Surface Research is de presentatie van het gelijknamige onderzoek uit de eerste Rietveld Research Residency. Beeldend kunstenaar Henri Jacobs (Zandoerle, 1957) heeft gedurende twee jaar de fundamentele eigenschappen van het oppervlak bevraagd en tegen het licht gehouden.

Centrale onderwerpen zijn hierbij de eigenschappen die het oppervlak kenmerken en de rol die ze spelen tijdens het ontstaan van een beeld. Tijdens het onderzoek zijn er twee thematische zwaartepunten aangebracht: ten eerste is er het palimpsest, waarbij de erosie van het oppervlak tekeningen mogelijk maakt. Ten tweede staat het iconoclasme en bijbehorend destructieproces als artistiek middel centraal.

Jacobs richt zich hierbij op een praktisch, visueel onderzoek en verkent systematisch de kwaliteiten en transformaties van het oppervlak door te tekenen en het vervolgens weer af te graven, door beelden te versnijden, te doorboren en te verscheuren. De tentoonstelling Surface Research documenteert de verschillende stadia van het proces middels uiteenlopende media zoals schetsen, film en foto, en toont de uiteindelijke resultaten, deels een werk, soms een schets, maar altijd als een artefact van het onderzoeksproces zelf. De tentoonstelling is samengesteld door Alexandra Landré.

Surface Research is het resultaat van de eerste Rietveld Research Residentie (RRR), een initiatief van het Fonds BKVB en de Gerrit Rietveld Academie. Het programma geeft een ‘mid-career’ kunstenaar de mogelijkheid om gedurende een periode van een tot drie jaar aan een onderzoek te werken. De RRR is gesitueerd in de Gerrit Rietveld Academie, waar een aantal educatieve projecten aan het programma gekoppeld worden. In januari 2012 start de tweede Rietveld Research Residentie.

Parallel met de tentoonstelling verschijnt de publicatie Surface Research, met bijdragen van Jeroen Boomgaard, Henri Jacobs en een interview met Tijmen van Grootheest en Lex ter Braak, door Lucy Cotter. De publicatie wordt gepresenteerd op 17 februari 2012.

Henri Jacobs is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Brussel, België. Gedurende de residentie heeft hij een blog bijgehouden.

Praktische informatie

NIEUW DAKOTA,
NDSM-werf,
Amsterdam Ms. van Riemsdijkweg 41b,
1033 RC Amsterdam-Noord,
Tel.+31 20 3318311 
Openingstijden
do & vr 11:00-19:00u
za & zo 11:00-17:00u
Toegang gratis