2011

Landfall

Hiryczuk/ Van Oevelen

PDF

In het project Landfall, een grootschalig kunstproject in de publieke ruimte van de Amsterdamse Zuidas in opdracht van het Virtueel Museum Zuidas, onderzoekt het kunstenaarsduo Hiryczuk/ Van Oevelen (Frankrijk, 1977/ Nederland, 1974) de dubbelzinnigheid van onze ruimtelijke omgeving. In deze complexe fotografische installatie worden het nieuwe land van Surtsey, het jongste eiland ter wereld ontstaan door een vulkaanuitbarsting voor de zuidkust van IJsland, en de Zuidas, een voormalige polder veranderd door menselijke ingrepen in het nieuwe internationale zakendistrict van Nederland, op onverwachte wijze met elkaar in contact gebracht.

Deze publicatie neemt het project Landfall als vertrekpunt voor utopische, artistieke, kritische, filosofische en poëtische reflecties op de grootschalige urbanisatie, de gecompliceerde relatie van de mens tot de natuur, eilanden en het artificiële landschap. Naast de indrukwekkende panoramafoto’s van Landfall zijn specifieke bijdragen van de kunstenaars opgenomen, zoals een logboek van hun expeditie naar Surtsey en een fascinerende compilatie van teksten en beelden uit hun uitgebreide archief.

Onder redactie van Marente Bloemheuvel en Zsa-Zsa Eyck, met essays door kunsthistoricus en curator Mark Kremer, stedenbouwkundige en politicologe Helga Fassbinder, professor Romaanse talen aan Harvard University Tom Conley en de Nederlandse vertaling van filosoof Gilles Deleuze‘s tekst ‘L’île déserte.’

Hiryczuk/ Van Oevelen, Landfall, Heijningen, Jap Sam Books, ISBN, 978-94-90322-20-5