2009

Software

PDF

De Zuidas wordt het nieuwe centrum van Amsterdam; een plek voor wonen, werken en cultuur. Zover is het echter nog lang niet. De realisatie van deze torenhoge ambitie laat nog even op zich wachten. Ondertussen is het de vraag wat cultuur op de Zuidas precies moet zijn: aantrekkelijk entertainment voor de Zuidas-werker? Niche activiteiten voor minuscule subculturen? Of toch maar een kunsthal voor de Happy Millions?

Over cultuur op de Zuidas wordt al jaren gepraat en aan plannen is er geen gebrek. Te zien is er nog niet veel. Cultuur is namelijk niet alleen een zaak van gebouwen, maar een kwestie van doen. Aan hardware heb je niet genoeg, je moet programmeren! Daarom heeft het Lectoraat Art & Public Space van de Gerrit Rietveld Academie besloten gedurende één dag te laten zien wat cultuur op de Zuidas kan zijn.

Software is onderdeel van Cosmopolis 2025, een initiatief van Amsterdam Bright City.

Deelnemers:
Eva Schippers
The Constructed Life
A performative sculpture

De meeste mensen kunnen zich er wel aan herinneren – het familieportret. Met alle tantes, neven en verre relaties, die men misschien amper kent maar met wie men toch nauw verbonden is. The constructed life nodigt het publiek uit om een plek in te nemen van een van de familieleden in dit imaginaire portret en zo de relatie aan te gaan met onbekenden.
www.evaschippers.nl

Kyoko Inatome
Zuidas Blocks
Installatie

De Zuidas heft veel te bieden aan architectuur en faciliteiten, maar je ziet geen kinderen op de Zuidas. Zuidas Blocks geeft kinderen een mogelijkheid om een rol te spelen in dit gebied. De installatie is een microwereld gemaakt van recycled materiaal, compleet met logo’s en billboards. Zuidas Blocks stelt zo vraagtekens bij de invloed van de toekomstige generatie.
http://kyokoinatome.com

supported by:
Lucia Luptáková
Achtertuin
Ruimtelijke Installatie

Het drukke plein voor het WTC en het gelijknamige treinstation. Het plein is beplant met bomen in het geometrische patroon van een grid. Tussen de bomen bewegen zich mensen, het plein doorkruisend in alle richtingen. Tussen vier bomen zijn waslijnen gespannen. Aan de waslijnen wappert witte was, grote witte doeken van verschillende lengtes. Ze omsluiten een vierkante ruimte tussen de bomen, die elke keer ontbindt en weer opnieuw ontstaat met de wind.
Vier bomen en vier hoeken van de plantenbakken, grondtegels, een putje in het midden, zicht op de hemel en de skyline van de Zuidas. Een ingetogen plek waar de tijd stil staat en de ruimte zich beweegt. Een privémoment. Een herinnering.
www.lucialuptakova.nl

Izabela Oldak
Hope
Zandschilderij

‘Hope’ is een kunstwerk dat binnen en dag ontstaat en weer verdwijnt. Het maakt gebruik van de boeddhistische techniek van het Mandala maken. Een Mandala is een diagram met spirituele betekenis en kan in verschillende culturen teruggevonden worden. Hij staat voor de kringloop van de natuur, leven en dood en de harmonie van het Universum en hij dient ter meditatie.
Voor de Zuidas heeft Oldak een speciaal Mandala ontwikkeld dat door zijn tijdelijkheid aan schoonheid en vernietiging als deel van het menselijke leven refereert.
http://picasaweb.google.pl/izabela.oldak

Paula Albuquerque
Mountain Soundtrack for Skyscrapers
Sound Installation

Het gebied van de Zuidas is volop in groei. Met zijn hoogbouw geeft het een driedimensionaal reliëf aan de anders zo vlakke Nederland. Met Mountain Soundtrack for Skyscrapers verandert de stedelijke geluidsomgeving in die van een berglandschap. Op subtiele wijze wordt een atmosfeer gecreëerd met het geluid van een dag in de bergen, van de vogels in de ochtend, de wind in de bomen tot de krekels bij zonsondergang. Zo wordt de ervaring van een volledig ander scenario opgewekt met schijnbaar onbelangrijk geluid dat toch de sfeer bepaalt.
www.concrete-dok.net.

Ruben van Klaveren
Deadline/ Flatline
Video

Deadline / Flatline laat een associatie zien in verband met de Zuidas als nieuw zakencentrum en economisch hartslag. De afstandelijke kantoorarchitectuur, die een grid vormt voor de bedrijvigheid, moedigt groei en winstbejag aan. Van Klaveren ondervraagt deze structuur door het decor te laten kantelen.

Renaldi Zefi
Sympathy for the Symphony
Sound Performance

Sympathy for the Symphony integreert een typisch Amsterdamse verschijning- de straatorgel- in de moderne en minimalistische omgeving van de Zuidas. De geschiedenis en traditie van het straatorgel is nauw verbonden met de stad en staat voor volksvermaak. De gebouwen op de Zuidas zijn genoemd naar westerse componisten zoals Mahler en Gerschwin, en verwijzen zo naar het moderne,‘het nieuwe’. Sympathy for symphony vertaalt het beeld in een boek voor het straatorgel en maakt zo de Zuidas hoorbaar.

Yen Yitzu
Tree Hole
Installatie/ performance

Ieder mens lijkt een geheim te hebben. In iedere cultuur wordt er op een andere manier mee omgegaan. In India bestaat er het ritueel om het geheim in een gat van een boomstam te spreken en vervolgens met modder dicht te plakken. Zo blijft het geheim in de boom gevangen. Geïnspireerd door dit ritueel geeft Tree Hole het publiek op de Zuidas de mogelijkheid om het hart te luchten en een geheim te vertellen.

ICU2
Zuidas: Building Urbanity
Filmprogramma

De droom en ambities van een stad zijn onlosmakelijk verbonden met de
geschiedenis van het modernisme en het vooruitgangsdenken. Zuid As: Building Urbanity laat een selectie van films zien uit verschillende tijdperken die reflecteren op de verbeelding van de stedelijke ruimte en programmeert ertussen live beelden van de Zuidas. Het tweede centrum van Amsterdam wordt naast andere dromen geplaatst en zo verandert het perspectief.
http://icu2events.blogspot.com

Sachi Miyachi
Ballad of Caution
Installatie

Iedere stad heeft het doel om een efficiënt functionerende metropool te worden. In dit verband laat Ballad of Caution zien hoe visies van een efficiënte en fantastische stad gekenmerkt worden door ideeën van een schone stad. Misschien is het een algemene wens om in een ongerept kantoor te werken, in een gebouw met uitstekende beveiliging en schoonmaak service. Stedelijke schoonmakers hebben hun technologieën verbeterd om de gebouwen zo goed als nieuw te houden. Hun zorgen voor de schone basis voor een kwalitatief hoogwaardig stedelijk leven, ver weg van onzuivere angsten die met steden in verband gebracht worden. Ballad of Caution is een monumentale hommage aan de schoonmakers als een fundamentele kracht achter ‘urban life’. De installatie neemt met zijn afmeting het volume van het gebouw in beslag en laat door de tedere constructie tevens de breekbaarheid van deze structuur zien.

Bodyweather Amsterdam
Something here that is not there
Dans performances

De performances van Something here that is not there zijn onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Het programma creëert een ruimte waarin de kijkers gemakkelijk ingezogen worden en zichzelf als het ware horen denken en zien. Het resultaat haalt de dagelijkse wereld van kakofonie en spektakel en geeft zo ruimte aan de stem van de eigen gedachten.

Dansers: Joa Hug, Tashi Iwaoka, Maria Mavridou, Marta Sponzili, Ema Nik Thomas,
Milou Velig
Concept: Katarina Bakatsaki
http://bodyweatheramsterdam.blogspot.com

Virtueel Museum Zuidas
Tentoonstelling

Naast de bouwwerkzaamheden groeit de Zuidas ook op artistiek vlak. Het Virtueel Museum Zuidas (VMZ) houdt zich sinds 2003 actief bezig met het creëren van een levendig, hoogwaardig en inspirerend kunstklimaat. Op gebied van kunst in de publieke ruimte, het zogenaamde meebouwen met de architectuur, zijn momenteel meerdere projecten in ontwikkeling. Daarnaast organiseert het VMZ ondersteunende activiteiten, zoals de Virtuele Zoom – waarbij kunstenaars de Zuidastransformatie in beeld brengen – , de artists-in-residency Vrije Ruimten – waarbij kunstenaars zich op uitnodiging een half jaar onderdompelen in en reageren op de Zuidas – , exposities en tijdelijke kunstprojecten.
In de tentoonstelling toont het VMZ een selectie van haar projecten met onder andere:
Krijn de Koning, Giny Vos, Jennifer Tee, Wynolt Visser, André van Bergen, Rob Schröder, Ingo Giezendanner, Jasper Wiedeman, Pieter Wackers en Patty Groot Bluemink.
www.virtueel-museum.nl

Bernd Trasberger
Hertie Zuidas
Installatie

Begin jaren zestig werd de rasterfaçade populair als buitenkant van warenhuizen. Van buiten waren de doosachtige gebouwen al uit de verte te herkennen en aan de binnenkant leverden zij een maximum aan ruimte voor de producten.
Voor het  ‘Horten’- warenhuis ontwierp de Duitse architect Egon Eiermann een façade uit gestileerde keramiekelementen in de vorm van een H. Deze vorm werd overgenomen voor de overige warenhuizen en zo werd de architectuur ook corporate design.
Met Hertie Zuidas toont Trasberger een beeldend onderzoek, dat de afgebroken façade van het ‘Hertie’ warenhuis in Berlijn- Neukoelln in de hedendaagse façade van de Zuidas implementeert. Een deel van de gevel van het New Amsterdam gebouw wordt met folie beplakt die de rasterarchitectuur toont. Nieuwe architectuur ontmoet oude architectuur en maakt de relatie van hedendaagse ontwerpen met het modernistische verleden zichtbaar. Vanaf 5 juni is de tentoonstelling BELVEDERE van Bernd Trasberger te zien in W139.
www.w139.nl

Sabine Mooibroek / CASZuidas
Filmprogramma

Ter gelegenheid van Software heeft Sabine Mooibroek een speciaal filmprogramma samengesteld voor CASZuidas – Contemporary Art Screen Zuidas. De getoonde werken zijn speciaal voor deze omgeving geselecteerd. Er worden verschillende aspecten van de Zuidas belicht, van de sporen in de ( stedelijke) ruimte tot de omgang met geld en terminologieën van banken.
www.caszuidas.nl

Cascoland
Castaways
Actie/Installatie

Op 4 juni 2009 dreven Afrikaanse reuzenslakken op een afgekalft stuk veen over het water richting Zuidas. Waarheen zouden de wind en stroming hen voeren en hoe zouden zij het landschap van de Zuidas voorgoed veranderen?

Cascoland volgde de slakken terwijl ze strandden bij station WTC op de Zuidas. Tegelijkertijd bestudeerden andere leden van het team in de nabij gelegen ‘inflatable’ expo-ruimte Afrikaanse reuzenslakken in een terrarium, waarbij macro-opnames werden gemaakt en het geluid geregistreerd van de andijvie verslindende dieren. Real time kwamen zo drie verschillende beelden binnen die geprojecteerd werden in de expo-ruimte. Het eerste beeld was een extreme close-up van de slakken in het terrarium, de andere twee waren livestreams van wat er buiten gebeurde. Continue draaide een soundtrack van de versterkte eetgeluiden van de slakken.

De nieuwsgierige bezoekers luisterden aandachtig naar een vertoog over het leven en aanpassingsvermogen van Afrikaanse reuzenslakken en hoe hun reisdrift over de wereld overal biosferen beinvloedde, maar dat de manier waarop zij andere biosferen bereiken of beinvloeden volledig afhankelijk is van onverwachte natuurverschijnselen, samenlopen van omstandigheden en invloeden. Een analogie met de ontwikkeling van de Zuidas.

Cascoland team:
Fiona de Bell
Roel Schoenmakers
Bart Majoor
Bert Kramer
www.cascoland.com

Software is onderdeel van Cosmopolis 2025, een initiatief van Amsterdam Bright City.
Meldt u nu aan voor de expeditie Kunst en Cultuur, op: www.amsterdambrightcity.nl
Voor vragen en aanvullende informatie over het programma kunt u contact opnemen met Alexandra Landré, Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte, a.landre@rietveldacademie.nl

Organisatie

Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte: Jeroen Boomgaard, Florian Göttke, Alexandra Landré.
Virtueel Museum Zuidas: Nathanja van Dijk, Marina de Vries, Henk de Vroom.
CASZuidas: Jan Schuijren.

Software werd mede mogelijk gemaakt door het Virtueel Museum Zuidas, CASZuidas, Dutch Art Institute (master programme ArtEZ), Sandberg Instituut, Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte, Gerrit Rietveld Academie, World Trade Center Amsterdam, Vesteda, Data-Display, Feedback en Amsterdam Bright City.