2009

Ruffles and Frays

Kunstinterventies in de Zuidas

PDF

Gastdocent: Florian Göttke

Ruffles and Frays is een samenwerking van de Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte in Amsterdam, het Dutch Art Institute/ Master Artez in Enschede en het Sandberg Instituut.
Doel van het project is ontwikkeling en productie van tijdelijk werk aan de Zuidas in Amsterdam om afwijkende standpunten van kunst en kunstenaars aan de visie op dit gebied toe te voegen. Omdat het gebied het beeld geeft van een commercieel en gladjes zakendistrict, is er een dringende noodzaak andere gezichtpunten te laten zien, het chique uiterlijk wat te retoucheren, en wat ruche en rafels aan het chique uiterlijk toe te voegen.

De Zuidas in Amsterdam is het kritisch centrum van Nederland waar de zaken- en financiële wereldmarkt elkaar vinden. De ontwikkeling van de Zuidas startte in de jaren 90 van de vorige eeuw en moet in 2030 afgerond zijn. Op dit moment is alles in een voortdurende fase van verandering  – tussen de visies te vinden in het promotiemateriaal, de verrijzende kantoorarchitectuur van staal en glas van banken en advocatenkantoren en de dagelijkse realiteit van de werknemers. Hoe openbaar – of liever niet-openbaar – de ruimte tussen de gebouwen is, moet nog worden vastgesteld en zal een van onze onderzoeksvragen zijn.

Al sinds het begin begeleidt Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte de ontwikkeling aan de Zuidas en probeert het de rol van kunst te definiëren, en werkt het aan het creëren van ruimte voor kunst in dit gebied.

Met de tot nu door het Lectoraat opgedane kennis proberen we het project niet vast te laten lopen in de duidelijke incongruenties van de Zuidas – het contrast tussen de waarden en ideeën in de vage taal van de ontwikkelaars en wat een echte stad zou kunnen betekenen – en zullen we proberen nog een stap verder te gaan en de situatie aan de orde te stellen zoals die zich op dit moment voordoet.

Ruffles and Frays zal gedeeltelijk plaatsvinden aan de Zuidas, en is te gast bij het Lectoraat en het Sandberg Instituut, en voor een gedeelte bij het Dutch Art Institute in Enschede. Het project wordt voorbereid en begeleid door lezingen, bezoeken aan de Zuidas en bezoeken aan kunstenaars die eerder bij de kunstprojecten betrokken waren.

Het onderwijs traject was verbonden met Amsterdam Bright City, een eendaagse manifestatie op 4 juni 2008. Als resultaat van het onderwijstraject was een selectie van werk te zien tijdens ‘Software’ – een eendaags programma over kunst en cultuur als onderdeel van Amsterdam Bright City.

Links:
www.dutchartinstitute.nl
www.zuidas-abc.nl